Nupurs mat

Nyttig, god, onyttig ja mat av alla slag

Lite skönhetstips

Publicerad 2011-09-30 11:54:28 i Allmänt

Sitter här i Uppsala igen. Är hemma med Melissa idag för att hon är sjuk. Pappa kommer hem snart från sjukhuset. Hans operation gick bra.

Här kommer lite skönhetstips som är billiga och helt utan konstiga ämnen.



Ricinolja som blivit så populärt helt plötsligt. Har vetat vad det är men inte tänkt så mycket mera på det tills Winnie nämde det. Det ska tydligen göra så att håret växer snabbare.
Så jag köpte mig 2 flaskor från apoteket. Billigt var det. Vi får se om håret blir längre.

Håret:
Ta bara en liten klick och värm upp den med handen och massera sedan in i hårbotten. Jag har sovit med det. Annars kan man ta det 30 min innan man ska duscha.

Ansiktet:
Här finns en massa olika saker man kan göra.

Tvätta ansiktet - Använd oljan i ansiktet och tvätta sedan med varmt vatten.

Skrub - Blanda bikarbonat och ricinolja och massera in i ansiktet och tvätta sedan. Jättebra för känslig hy. Funkar bra på mig än så länge.

Nattkräm - Jag har använt det som nattkräm och när man tvättar ansiktet på morgonen kommer det ut extra mycket smuts från huden.




Kaffesump:

Det har man hört sedan länge att man kan göra. Det kan anvädas både till trädgården och för kroppen.
Passar jättebra som gödsel.

Kroppen - Använd kaffesumpen som en bodyscrub. Massera in i kroppen i runda rörelser. Ni kommer att känna resultatet på en gång. Huden blir len och mjuk. Gör gärna det flera gånger i veckan.

Ansiktet - Använd som en ansiktsmask.  Ha på det i ca 15 minuter och skölj sedan med varmt vatten.

Äppelcidervinäger:
Använd som ansiktsvatten, blanda en del med vatten och använd som vanligt.


Neem och neem olja:

Neem används flitigt av många i asien. I Bangladesh är det jätte vanligt. Neem är otroligt bra för många olika saker, men det är så bittert att det går nästan inte att dricka det.

Neem olja går att köpa i sverige nu. Finns på hälsokostbutiker på nätet. Jag köpte en stor flaska när jag var i London.
I bangladesh gjorde jag te av färska neem blad och drack det. Det var äckligt som fan men det gick. Drack det i ca 1 månad och fick fin hy. Använde det också som ansiktsmask.
Med neemolja kan man använda till sår, det läker mycket snabbare. Det går att använda till ansiktet. Dutta på kvällen och sedan tvätta ur när man vaknar igen.
Funkar bra på håret också, speciellt för mjäll. Har inte provat.
Neem finns bland annat som tandkräm, pulver, olja, tvål, kräm. Vill ni köpa det i sverige finns det att köpa på denna sida: www.shop/vedalila.se

Lite andra tips:

Gurka - använd under ögonen för att undvika mörka ringar.

Citronsaft och olja - Bra för armknogarna och för naglarna.

Bakpulver - Om man vill ha vitare tänder, men det är inte så hälsosamt för tandkötett.

Olika oljor:
Mandelolja
Tistelolja
Morotsolja
Jojobaolja
Olivolja

Jag vill ha massor av tips.

Söndag

Publicerad 2011-09-25 23:00:49 i Allmänt

Snart är denna helg över. Typiskt att den dag man är ledig går så himla fort. Alldeles för fort.
Vaknade som vanligt innan 6 men lyckades somna om och vaknade sedan strax innan 10. Det var skönt att sova. Jag ganska så trött när jag vaknade. Hade helst stannat kvar i sängen men hade massor att göra. Tvätten väntade på mig. Det var några månader sedan jag tvättade så det var massor massor med tvätt.


Tror jag tvättade 8 ikea påsar. Jag hade tur att jag fick hela tvättstugan för mig sjölv, annars hade jag aldrig hunnit.
Mamma kom på besök idag så hon höll mig sällskap den sista timmen.

Efter tvätten åt vi lite pizza och sen så hade jag fullt upp med att städa och laga middag till kvällen. Karishmas och Tasmias föräldrar kom också hit till Vällingby idag. Gjorde mat till oss all. Det blev persiskt som vanligt. Det var mycket trevligt att ha alla här. Kommer att sakna lilla mamma.

Så nu är det dags att sova, ska upp om några timmar igen. Imorgon väntar gymmet på mig. Träna träna träna, nu måste jag komma igång på riktigt. Det blir spinning imorgon. Ska försöka att träna 3 dagar denna vecka. Åker till Uppsala efter jobbet på torsdag eftersom pappa ska operera sig. Så ingen träning torsdag och fredag.

Nej nu är det dags att zzzzzzzz. Godnatt

Saturday morning

Publicerad 2011-09-24 08:57:47 i Allmänt

Varför kan man aldrig sova när man har tid att göra det. Ännu en dag som jag vaknar långt långt innan klockan ringer. Typiskt att jag vaknade innan 6 i morse när jag ska gå upp 9. Jag sov iallafall typ 4 timmar i natt i sträck.
Idag ska jag jobba extra, det var ett tag sedan jag gjorde det på en helg, men lika bra.  Snart flyttar ju brorsan så I need the cash. Det är en ganska skön tid 12-18. Sen blir det middag hos Roya i deras nya lägenhet som de har tills de flyttar in i den nya fina lägenheten som inte är klar än. Ska bli trevligt. Helena med Alva kommer också.

Sitter och googlar massa resor. Tänkte att jag och Songeet nästa höst ska åka på våran honeymoon som inte blev av.  Kollat Mexico. Roya och jag hade kollat på samma ställe. Hon och Dou åker i december.



Verkar vara perfekt.  Kollade även in andra lyxresor till olika öar i västindien och sedan ställen i franska polynesien, men det kommer jag aldrig att ha råd. Kostar djävulskt mycket pengar. Kollade lite Kuba också. Vi får se vad det kan bli. Finns ju en massa härliga ställen. Hawaii skulle också sitta fint. Drömma kan man ju.

Shoppade lite igår, vilket inte var bra. Lägger upp lite bilder sen. Har köpt alldeles för många klänningar detta året. För en gångs skulle har jag använt det ganska bra också.  Nu letar jag efter en lång klänning. Har alltid trott att jag inte skulle passa i det, men kanske gör jag det. Man vet ju inte förrän man provat.
Någon som vet vart jag kan hitta en fin elegant långklänning.

Dags att skriva lite

Publicerad 2011-09-22 12:18:17 i Allmänt

Hej hej

Har inte varit så aktiv den sista veckan. Tänkte att jag skulle skriva några rader när jag inte gör så mycket i Uppsala.

Det är skönt att vara här för någon dag. Sova äta är typ det man gör. Ganska skönt.  Skönt att komma hit när det har varit en händelserik vecka på jobbet. En riktig jobbig vecka. Då är det alltid trevligt att träffa sin familj.

  Så nu tänkte jag att jag skulle skriva om kläder och shopping. Jag fick ju presentkort av min svägerska när jag fyllde år på Hm. Perfekt. Hittade dessa snygga saker.
Har letat efter en sån klänning som inte kostar skjortan.

This I LOVE. Som ni vet älskar jag denna färg.


 Och sen dessa underbara skor.

Fanns ännu mera saker men fick nöja mig med dessa saker.


Vill även ha detta:


Jag hoppas att jag aldrig kommer att tröttna på cerise. Tror inte att jag kommer att göra det, men vem vet. Finns också massor av cerise plagg på Gina Tricot också. Ingen ide för mig att ens gå in.

En trevlig helg

Publicerad 2011-09-13 19:47:40 i Allmänt

Idag har jag mycket att skriva om. Det har varit en väldigt trevlig helg med mycket bakande, dop och söndagsfika med fina vänner och familj. Trodde att jag inte skulle hinna eftersom jag hade migrän både torsdag och fredag, men allt gick som planerat, bara att det blev lite stressigt .

Alvas tårta blev mycket lyckad och god också. Trodde faktiskt att jag skulle misslyckas. Det blev rosa tårta med 2 olika fyllningar. Chokladganache och en med ricottafyllning med hallon.


Lite bilder på när jag gjorde fyllningarna. Fick göra om en av tårtbottnarna. Nästa gång ska jag ha gjort dem innan.

Själva tårtan tog inte så lång tid att göra. Här kommer steg för steg bilder.

 Spacklade tårtorna med Wiltons smörkräm.
 Jag lyckades med att lägga på sugarpasten denna gång. Inga veck.
 Använde min platta som snurrar. Underbar är den.

Hittade nallen på Kakburken.Kanske skulle jag lyckas att göra en egen nalle men det får bli en annan gång när jag inte har så bråttom. Resultatet blev så här. Jag penslade även med ätbarnt pärlemor skimmer.


Blev otroligt nöjd med den. Alva skulle nog ha tyckt om den om hon förstod.

Det var första gången jag var på dop och det var trevligt. Själva dopet gick fort och sedan blev det massor med mat och fika. Tiden gick hur snabbt som helst.

 Här är i kyrkan, Alva var hur snäll som helst.


Sen var det dags för söndagsfika. Hade bakat massor. Det var macarons,cupcakes, biskvier,kladdkaka,citronmaräng paj och småkakor. Gjorde lite mat också annars skulle man inte kunna äta så mycket av det söta.


Några av alla godsaker. Eftersom jag fyllde år så fick jag hur mycket fina presenter som helst. Det var massor av presentkort från Mio, pengar, blommor och en bok.
 Ninni med Alva.
 Klassisk Wiwi bild.
 Melissa med mamma Tasmin. Melissa vägrar att kolla in i kameran.



Fullt upp med bakning

Publicerad 2011-09-08 13:24:11 i Allmänt

Har haft fullt med att baka inför helgen så jag har inte hunnit att skriva något. Igår kväll bakade jag till 23. Dessa Macarons är ju så svåra att få till ibland. Lyckades så där. Förstår inte varför det går bra ibland och ibland inte. Gjorde en ny fyllning som jag hittade i min fina nya bok. Det fick bli lakritstryffel. Gott blev det. Sedan gjorde jag biskvier vilket också tog en massa tid. Det blev med vanlig choklad och så några med vitchoklad. Tog inte så mycket bilder men ni får se sen när jag lögger fram allt.
Idag ska jag göra tårtbottnar och fyllningar.
Syns snart.

The book is here

Publicerad 2011-09-05 21:32:27 i Allmänt

Idag var jag och hämtade den efterlängtade boken Macarons Cucakes Cakepops och andra söta bakverk . Its wonderful. Jag är skitnöjd. Det är lätta recept och boken är så fin.

Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk (inbunden)

Boken finns nog i de flesta bokaffärer men jag köpte den på www.bokus.se
Så slutet av veckan blir det massor av macaron bakning inför helgen. Dem jag gjorde i fredags blev goda och omtyckta, så det kommer att bli nya med choklad och havssalt och sedan lite andra smaker. Vad det blir får ni veta senare.

Nu väntar jag på 2 andra bakböcker som jag också betällde förra veckan.

Macaroons och lite annat smått och gott

Publicerad 2011-09-03 00:34:54 i Allmänt

Har inte mått så bra idag. Alla på jobbet är smått förkylda och trötta efter inventeringen. Känns som jag inte har sovit på flera veckor.
Hade ont i huvudet innan jag gick från jobbet, trodde ett tag att det var migrän, men kom hem och sov någon timme. Det gick över tillslut. Så jag bestämde mig för att baka lite. Jag tänkte att jag skulle göra ett nytt försök med macaroons. och denna gång lyckades jag ganska så bra, Använde en köksvåg så att det blev exakt

 Macaroons



 3 äggvitor som gärna fått stå ute i ett dyng med plastfolie.
 2 msk socker
 120 g mandelmjöl
  200 g florsocker
   Pastafärg
 
Börja med att vispa äggvitorna i någon minut.


Häll sedan i sockret och vispa lite till. Häll sedan i lite pastafärg. Själv valde jag färgen peach.


Blanda i en annan skål mandelmjölet och florsockret. Vänd försiktigt ner det i marängen. Lite åt taget oc blanda med en slev.

Häll smeten i sprits men en rund tyll. Den jag använder kommer från Wilton. Spritsa ut små formar på en plåt. Tänk på att bakplåtspappret måste vara helt rak. Jag brukar ställa något tugnt på sidorna.



Låt dem vila i ca 60 minuter så att ytan blir lite krispig. Sedan ska dem in i ugnen i ca 20 till 30 minuter beroende på hur stora eller små dem är.

Resultatet blev så här:


  Choklad och havssaltfyllning

200 ljuschoklad
1 dl grädde
Halv tsk havssalt.

Koka alla tre ingredienserna tillsammans och låt det svalna. Vispa med en elvisp tills det blir som tjock kräm. Fyll macaroonen och voila så här blev dem.


Dem blev faktiskt mycket bättre än jag trodde och dem var väldigt goda.

Medan macaroonen skulle vila innan de skulle in i ugnen så pasade jag på att göra lemoncurd. Den ska jag ha till en citron och hallonmarängpaj till nästa vecka. Då kunde jag passa på att göra lemoncurden innan. Vilket var bra, det tar lite tid.

Till det behövs en massa citroner, jag använde 6 styckna. Det behövs socker, smör, ägg och ägggula, maizena.


Sedan hann jag med att göra en kladdkaka somblev perfekt. Kladdig denna gång. Och jag hann laga mat. Ganska så duktig har jag varit idag. Nu är det dags att sova.

Den perfekta kladdkakan

Publicerad 2011-09-01 21:09:40 i Allmänt

Idag blir bara ett kort inlägg för jag är sjukt trött efter inventeringen. Jobbade 17 timmar igår och sedan skulle man jobba tidigt idag också. Men jag ska inte klaga, jag kan sova nu och bli pigg och glad som en kexchoklad imorgon.
Nej nu ska jag inte prata om min trötthet. Utan om den perfekta kladdkakan. Härom kvällen gjorde en misslyckad kladdkaka.
Det är ganska svårt att få kladdkakan att bli perfekt. Ganska så ofta lyckas jag. Kladdkakan är den enda kakan jag kan äta mycket av. En kladdkaka ska vara kladdig annars är det som en vanlig chokladkaka. Den ska heller inte vara för söt och den ska vara mörk.
Här kommer mitt recept på den perfekta kladdkakan:

Ugnen ska vara på 150 grader
2 ägg
2 dl socker
1 krm salt
100 gram smör
I dl mjöl
6-7 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

 Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst i några minuter. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och häll sedan försiktigt lite i taget i smeten. Häll sedan i smöret. Bre ut smeten i en vanlig form, inte för stor. Sedan in i ugnen.

I dem vanliga recepten står det oftast 2,5 dl socker och 4 msk kakao. Och ugnen brukar vara på 175 grader. Sedan brukar jag ha kakan långt nere. För att få den så där perfekt kladdig så måste man passa kakan hela tiden. Råkar man ha den en minut för länge i ugnen blir det en kaka.

Den jag gjorde nu senast blev verkligen en kaka. Inte kladdig alls och sedan hade jag alldeles för mycket kakao så det smakade bara bittert. 
Här kommer en bild jag hittade på internet. Så här ska den perfekta kakan se ut.
                                                          




Den perfekta kakan ska serveras med grädde.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela