Nupurs mat

Nyttig, god, onyttig ja mat av alla slag

Insomnia

Publicerad 2012-02-24 00:01:38 i Allmänt

Har ju inte bloggat på några dagar. Men tänkte passa på nu när jag inte kan somna. Ska upp om 4 timmar och hur pigg som helst. Kommer att få den bästa sömnen när jag ska upp. Har legat och googlat tårtor. Nu vet jag hur Melissas Barbie tårta ska se ut. Hoppas att den blir som jag tänkt mig . Nästa år ska jag göra en slott tårta till henne. Om hon hade haft ett stort kalas hade jag gjort både 2. Men i år ska hon ha ett kalas med alla flickor i hennes klass så då blir dem nog inte fler än 10. Fick en massa idéer att göra till kalaset men ska inte göra något av det eftersom barnen inte kommer att orka äta upp allt. Kolla in bilden på slott tårtan . Förresten måste erkänna att jag total misslyckades med cupcakes bakning i tisdags. Skulle ha med till jobbet men dem så äckliga och konstiga så de åkte rakt ner i soporna. Nej nu ska jag sova och drömma om maten jag ska äta på shanti soft corner. Har en ätardag imorgon

Grill

Publicerad 2012-02-19 21:03:33 i Allmänt

Det var en väldigt trevligt middag som Ninni bjöd mig på. Denna gång fick vi sitta med de andra gästerna och i det franska rummet. Jag tror att vi åt tills vi nästan sprack. Ganska skönt att det är en liten bit till tunnelbanan. Hängde sedan på centralen tills Ninnis tåg kom.

Torsk med med pesto och citron

Publicerad 2012-02-19 14:24:59 i Allmänt

Hej på er. Nu var det söndag igen och snart en ny vecka. Ska snart träffa Ninni sóm ska bjuda mug på middag på Grill. Mums. Så idag ska jag inte vara så nyttig. Var inte det i fredags heller när jag var med Karishma och Tasmia på Bebe.

Gjorde en nyttig fiskrätt i fredags. Värt att prova. Och den är nyttig.

Torsk med rödpesto och zuccini

1 paket fryst torsk
1 liten burk röd paprikapesto
1 citron
salt
Chili
2 Zuccini

Lägg fisken i en ugnsform och häll peston och balnda ordentligt så att peston  finns på alla fileer. Strö över salt och chili efter smak. Häll över citronsaften och in i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Skär zuccinin i mindre bitar och marinera med salt, chili och lite olja. Lägg det i en annan form och in i ugnen tilsammans med fisken.


Smakade bra men blir ännu godare med ris eller potatis.

Nej nu ska jag åka tll stan.

Håller nji inte med att mitt stora huvud har blivit lite smalare

Fransk nougat

Publicerad 2012-02-16 22:28:11 i Allmänt

Igår provade jag att göra fransk nougat. Det var kanske inte det lättaste jag gjort. Sjäva smeten kanske inte är så svårt men det är völdigt svårta att få den att bli perfekt och inte kladdig. Nästa gång jag gör den kommer det nog att gå bättre.

Det man behöver är:
Jag använde Leilas recept

2,5 dl socker
1 dl flytande honung
i dl glykossirap
i dl vatten
2 äggvitor
socker till äggvitan några msk
150 skalade osaltade pistagenöt
150 södmandel
Florsocker.
Stektermometer

Blanda socker, sirapen, honungen och vatten i en kastrull och koka till det är 148 grader varmt. Viktigt att det är exakt. Medan det kokas vispa äggvitorna med sockret tills det blir en marräng. Vispa på låg hastighet. Under tiden rosta mandeln och pistagen i ugnen , ca 5-10 min. När det blivit en marräng och sockerblandningen har kommit upp till 148 grader, häll försiktigt ner det i marrängsmeten och vispa i ca 10 minuter. Blanda ner sedan nötterna och vispa i någon minut. Nu har det blivit till en tjock smet. Lägg bakplåtspapper på en ugnsform och pudra med mycket florsocker. Bre ut smeten till en valfri tjocklek. Pudra med mera florsocker och lägg på bakplåtspapper och kavla ut smeten. Låt det stelna och skär upp den i bitar eller längder.



Kanske inte den finaste nougaten men den blev iallafall god. tog med lite till jobbet och det gick snabbt åt. Nästa gång hoppas att den blir finare och lite hårdare. Och jag tänkte doppa den i choklad också. Nej det var allt för idag.  Imorgon blir det lite matlagning.

Few words before bedtime

Publicerad 2012-02-13 22:44:56 i Allmänt

Kom hem nyss efter en lång dag. Först jobbade jag 12 timmar, men det kändes inte som att jag var på jobbet så länge. Sedan blev det en mysig middag på Shanti Lounge för att fira att Sarahs mamma har fått en gymnaseutbildning. Och med väldigt bra betyg. Power to her. Tyvärr blev det inga bilder för det var ganska mörkt inne på restaurangen. Hade velat fira henne med en tårta kanske. Har länge funderat på att göra en rainbow cake.

Jag hittade denna bild på nätet. Ska nog göra en sådan snart, men inte använda smörkräm utan en white chocolate cream cheeese frosting. Vad tycker ni. Sen har jag kommit på ur min nästa chokladtårta ska ha för fyllning. Hoppas att den blir lika god som jag har föreställt mig.  Har även kommit på hur Melissas Barbie tårta ska se ut. Håll tummarna på att jag lyckas.

Nej nu blir det nog  time for me to go to bed. Jag hade tänkt att kolla film men tror inte att jag orkar det idag. har en lång dag imorgn också. Alla hjärtans dag.  Hoppas att jag inte blir en sån där som bakar hjärtbakelser på valentines day. Eww.

Mud cake

Publicerad 2012-02-11 20:04:59 i Allmänt

I somras åt jag den godaste tårta jag någonsin ätit. En mud cake i Bangladesh. Dem brukar verkligen inte ha tårta i min smak, men denna tårta var perfekt på alla sätt. Lätt och smakade inte så sött. Så jag har länge velat att göra en mud cake och idag så idaglyckades jag nog. Jag har kollat många olika recept. Så jag gjorde om receptet lite och detta behövdes till min kaka.

Mud cake

2 ägg
1,5 dl socker
100 g smör
1 dl filmjölk
1 dl vanligt vetemjöl
1 dl vetemjöl special
1 dl snabb kaffe
5 msk kakao
100 g 70% choklad
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker

Sätt på ugnen 175grader

Smält smöret och chkoladen tillsammans och låt det svalna.

Blanda ägg och socker poröst. Nu när jag har en kitchenaid så är det så mycket lättare att blanda. jag kan göra hundra andra saker medan jag väntar.
I en annan skål blanda de torra ingredienserna och häll försiktigt ner i äggsmeten. Låd det blandas i ordentligt. Häll sedan i filmjölken och sedan i kaffet.
Sist häll i smöret tillsammans med chokladen och vispa en stund till. 
Jag ville inte att tårtan skulle bli så stor så jag använde min form som är från kitchen store.Klippte ut bakplåtspapper så satte i formen så att kakan skulle resa extra på sig.

Jag hade kakan i ugnen i ca 50 minuter kanske, hur länge beror också på vad man har för ugn.


När kakan har svalnat, skär bort locket så att det blir jämt. Dela kakan på mitten för fyllning.

Frosting

75 g smör
4 dl florsocker
2 msk kaffe
100 70g choklad
1 msk vatten

Smält smöret tillsammans med chokladen och ha i kaffet och blanda sedan i florsockret. Vispa gärna så att all florsocker blandas in ordentligt.
Fyll kakan med det och häll resten på kakan och jömna ut den över hela kakan. Låt det stelna en stund och sen klart för servering.

Nästa gång ska jag nog ha ett lager med grädde också.

Hann även göra mini donuts som jag ska frysa in till Melissas födelsedagskalas. Tog hela dagen känns det som för att jag använde en mini frits som jag har hemma men aldrig använt. Nästa gång blir det på spisen. Men måste säga att donutsen blev mums mums och samma sak  med mud caken.
Jag smakade faktiskt en liten bit av kakan, men den var väldigt liten och sedan smakade jag en mini donut också.

Tips till bakning tack. Övning ger ju färdighet.

God nyttig soppa med köttfärs och grönsaker

Publicerad 2012-02-11 12:31:44 i Allmänt

Igår gjorde jag en mycket god soppa som var riktigt mättande och så god. Hittade på receptet själv men det finns nog redan en sådan soppa. Det jag använder var: 1 paket köttfärs , en gul lök , 4 morötter , en burk champinjoner, 1 dl ärtor , 1/4 vitkål, halvt paket risoni, 2 tärningar grönsaksbuljong, salt , lite tomatpure och chili och ca 2 liter vatten .Stek löken i lite olja och ha i grönsakerna. Efter 10 min lägg i köttfärsen och bryn den tills den är brun. Häll i risoni pastan och stek. Lägg i buljongen och sen ha i 1 liter vatten. Häll i salt och chili efter smak. Ha i tomatpuren. Låt det koka och häll sedan i resten av vattnet. Smaka av , kanske behövs det mer kryddor. Klart att serveras.

Donuts i 2 smaker

Publicerad 2012-02-09 09:08:38 i Allmänt

Igår kväll fick jag för mig att jag skulle prova på att baka donuts igen. Denna gång gick det nog lite bättre än förra. Denna gång kavlade jag ut degen och använde ett glas som utstickare. Dem blev godkända men nästa gång blir dem nog kanske lite bättre. Jag använde choklad frosting på några och några med vanlig frosting med citron smak. Nej nu ska jag snart till jobbet.

Bakningsplanering

Publicerad 2012-02-07 13:21:47 i Allmänt

Hej sitter här i sängen på min lediga dag och planerar lite medan jag väntar på att de ska komma med gästsängen som äntlingen kommer idag. Planerar hur Melissas 7 års Barbie tårta ska se ut, tror att jag har fått en ide. Beställde lite baksaker från www.lyckasmedmat.se

Barbietårta, Classic Wonder Mold - Wilton Macaronmatta - Lékué

Tänkte att det var lika bra att investera i en Barbie form och en macaron platta. Så blir dem jämna och fina. Och Barbie formen kommer nog bli till en användning i framiden.

Jag har fått uppgift från Tasmia att komma på lite små plock och sötsaker till hennes 30 års fest. Har tänkt ut lite saker som jag tror blir bra. Det får inte vara för mycket eller för lite. Det ska inte heller kosta för lite eller för mycket.

Ställde ju in min fika idag och ska nog ha den en kväll nsta vecka. Tänka göra semlor, douts och denna tårta

kan göra den i muffins version också.  Vi får se hur det blir. Jag vill ju göra så mycket, men man måste kunna äta också. Min bästs måste ju användas ocksp.
Jag vill ha flera utmaningar. vad ka jag baka för något. Ni måste komma med förslag. Det ska inte vara så lätt. j just det ska nog göra fransk nougat en dag också. Måste bara köpa en kött termometer först.
Nej nu ska jag fortsätta att kolla på festmat.

Kycklingköttbullar med touch of citron och koriander

Publicerad 2012-02-05 20:23:03 i Allmänt

Snart är denna helg över och imorgon är det ett dubbelpass som står på mitt schema . Hoppas jag inte får ont i huvudet. Har haft det nästa hela dagen idag. Annars har jag jobbat hela denna helg och varit på mysmiddag hos Karishma och Tasmia. Där lagade Leila mexikansk taccos och Emma gjorde en mangosallad som kommer bli mina nya sallad. Allt var jättegott. Hade gjort mini crossainter, men vet inte om de blev så goda. Karishma gjorde bannoffe paj som var väldigt god. Jag smakade en liten bit. Mums. Gjorde nu matlåda för imorgon. Kyckling köttbullar med citron och koriander. Här är receptet : 1 paket kycklingfärs, en lök, en citron, koriander, salt, chili och en näve bulgur. Hacka löken och blanda alla ingredienser tillsammans . Gör runda bullar i valfri storlek. Stek dem i lite olja på låg värme. Jag ska äta dem tillsammans med färsk broccoli marinerad i citron och vitvinsvinäger. Sen en liten sallad på italiensk sallad med rädisor. Till efterrätt blir det kesella och granatäpple. Lägger upp en liten bild på det jag hade med mig till tjejerna.

https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-2/2593766/images/2012/pic_187983543.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-2/2593766/images/2012/pic_187983555.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-2/2593766/images/2012/pic_187983591.jpg" class="image">

Grönsaks och fetaost biffar

Publicerad 2012-02-03 23:40:27 i Allmänt

Det är läggdags för mig alldeles snart . Har faktiskt sovit nästan hela dagen idag. Har haft migrän, tur att man var ledig. Skulle på en fest som jag fick skippa också . Alltid händer det något när jag ska göra något roligt. Gick upp från sängen strax innan 20 och gjorde matlåda. Nya grönsaksbiffar med fetaost. Man gör precis som de andra biffarna. Jag hade i squash, spenat, avokado, fetaost och pumpakärnor.. Lite svårare att få dem att hålla ihop, men det gick . Vi får se imorgon hur de smakar . Nu är det zzzzzz time. Godnatt

Vegetariskt med quinoa, sqash och röda linser

Publicerad 2012-02-01 22:52:38 i Allmänt

Funderade på vad jag skulle ta med till lunch imorgon. Tänkte först att jag skulle skippa att laga mat efter denna långa dag, men ändrade mig snabbt. Det är så tråkigt att köpa färdigmat. Så jag rörde ihop en snabb vegetarisk rätt.

Vegetarisk rätt

1 liten gul lök
1 squash
1 dl röda linser
sockerärtor
1 dl quinoa
lite färsk chili
chiliflingor
gurkmeja
salt
1 msk olja



Hacka löken och stek den i matoljan. Skölj linserna och ha stek det tillsammans med löken. Blanda sedan i quinoan och stek det i ca 10 minuter på låg värme,

Skär squashen i tunna skivor och ha i den tillsammans med linserna och quinoan. Tillsätt sockerärtorna.

Stek det en stund och ha sedan i salt, gurkmeja och chili.

Sänk värmen och ha i ca 2 dl vatten. Man kan ha i mera vatten om det blir för torrt. När det har blivit som en röra så är rätten klar.


 Själv tänkte jag äta den med en god sallad.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela