Nupurs mat

Nyttig, god, onyttig ja mat av alla slag

Kyckling med smak från mellanöstern

Publicerad 2018-12-30 12:01:51 i Mellanöstern

Gjorde libanesisk mat i fredags när jag hade min kusin på besök. Gjorde lite olika av de mest populära rätterna.
Testade en kycklingrätt som gick hem.  Ville hitta på något nytt , hade en kesella hemma som snart skulle få slängas . Så detta blev det:

Kyckling med smak från Mellanöstern

Till ca 4-6 pers
  • 1 kg bröstfile
  • I burk kesella
  • 1 paket saffran
  • Chilipulver 
  • Lite gurkmeja 
  • Blandning av 7 kryddor, finns att köpa färdig 
  • Salt
  • Smör till stekning 
Skär kycklingen i kuber. Blanda alla kryddor och kesella tillsammans med kycklingen .
(null)

(null)

Jag gjorde detta i en matlåda och lät den ligga i kylen i ca 12 timmar. 
Dagen efter är det bara att steka i riktligt med smör .
(null)
(null)

(null)


(null)

Stek först på hög värme och sedan sänk värmen så att kycklingen blir riktigt genomstekt .

Servera med tillsammans med de andra maträtterna eller bara med ris. (null)

(null)

Lättlagade parathas

Publicerad 2018-12-21 02:42:59 i Bakning

Parathas är något som är väldigt uppskattart i Bangladesh och Indien . Upptäckte att de var även populära i Marocko. 
I Bangladesh äta det både till frukost och som snack . 
Det är inte nyttigt men mättande gott. 
Något som är lättlagat dessutom. Man kan äta det tillsammans med en gryta, omelett eller som den är.

Parathas 
  • Mjöl 
  • Kokat vatten
  • Salt
  • Olja
Jag har inga mått på hur mkt man ska ha i. 
(null)

(null)

(null)

Några dl mjöl tillsammans med salt efter egen smak. Blanda i vattnet. Det ska vara en deg som inte är för lätt och inte för hård.
(null)
Arbeta med degen så att den ser ut så här.
Forma små bollar . (null)

Kavla till runda formar. (null)

Häll i lite olja i mitten.
(null)

(null)

Vik ihop sidorna .

(null)

(null)
(null)

Kavla till en fyrkant .
(null)

(null)


Sätt på stekpannan. När den är varm stek lätt på båda sidorna .
(null)

(null)

Häll i lite olja och stek,

(null)

(null)

(null)
(null)

Vi åt det med nötköttsgryta . (null)

Spicy beefwok

Publicerad 2018-12-13 01:19:41 i Viktväktarna

(null)

Älskar spicy wok. Speciellt beef wok. Här är min version av Walk a wok.

För ca 4 portioner 
  • 300g strimlad biff
  • 1/2 gul lök
  • 1msk sesamolja 
  • Wokgrönsaker ca 1 paket
  • Fisksås
  • Oystersås
  • Chiliflakes
  • Chilipulver
  • Ingefära
  • Juice från 1/2 lime
  • Salt
  • Några matskedar vatten 
  • Färsk koriander 
Till garnering 
  • Krossade jordnötter
  • Rostadlök
  • Färsk koriander 
  • Siracha mayo
Serveras med ris.
(null)
(null)
(null)
Stek biffen ordentligt.
(null)
(null)
Ha i alla såser.
(null)
(null)
Detta är en snabblagad rätt som tar ca 20 min att laga . 
Rätten innehåller ca 12-15 smartpoints .

Lussebullar lussekatter

Publicerad 2018-12-08 13:08:50 i Bakning

Kärt barn har många namn. Lussebullar , lussekatter, saffransbullar osv finns ju massor av olika sorter och namn. Jag har planerat att baka i några men det blev inte av.  Nu efter varit sjuk i veckan så fick jag en kick att helt plötsligt baka . Jag tänkte att jag skulle kalljäsa degen . Har aldrig gjort det innan.  Men det gick alldeles utmärkt . Jag gjorde ordning degen vid 19 på kvällen och sedan bakade jag vid 2 på natten . Kunde inte somna om så det var perfekt. 
Gjorde denna gång klassiska lussekatter men även saffranssnurror. Jag kan baka ganska bra men knutar är jag inget vidare på. Eller tror inte ens att jag gjort några innan. 
Ganska knepigt men det gick . Det blev mini knutar. 

Lussebullar

  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 200 gr smör
  • 2 dl socker 
  • 1 kryddmått salt
  • 2 paket saffran
  • Ca 15-16 dl vetemjöl
Smula ner jästen. Smält smöret och ha i mjölken. Det ska vara fingervarmt. Häll i vätskan tillsammans med jästen.  Ha i saffranet. Blanda och ha i salt och mjöl.  Knåda ordentligt .

Plasta in och ställ in i kylen . Degen kan jäsa där i några timmar.
Fylling till knutarna 
  • 100gr smör 
  • Riven mandelmassa
(null)

(null)



(null)

(null)

(null)

Efter att ha format katterna och gjort knutarna med fyllningen får de jäsa i 20 minuter till. Sätt på ugnen på 180grader. 

Pensla med ägg och ha pärlsocker och russin på saffransknytarna och russin på katterna . In i ugnen tills de blir gyllenbruna . 

Cashewnut salad bengali style

Publicerad 2018-12-02 07:06:31 i Mat

I Bangladesh finns det något som kallas för bangching . Den bengaliska versionen av kinesiskt / thai mat.
Det är otroligt populärt. Det tog mig flera år innan jag riktigt förstod varför det var så gott och varför alla ville äta chines där när man gick ut och åt. 
För 2 år sedan så lärde jag mig att det fanns en rätt som hette cashewnut salad. En stark och ljummen sallad som många äter tillsammans med huvudrätterna eller innan tillsammans med thai soup. Jag kommer lägga upp alla recept eftersom börjar med salladen. 

Det finns många versionen av den men det här är min version 
Cashewnut sallad
Till kycklingen
  • Kycklingfilé ca 3 stora filer 
  • Chilipulver 
  • Salt 
  • Mjöl 
  • Olja
Till salladen
  • Rostade cashewnötter ca 1 dl
  • Morot
  • Gurka 
  • Paprika
  • Rödlök
  • Tomat
  • Koriander färsk 
Till dressingen
  • Soja ca 1 msk
  • Socker 1 msk
  • Fisksås 1-2 mask
  • Limejuice från 1 lime
  • Färsk små chilin ca 3-4 st
  • Ostronsås 1 msk
  • Chilisås 2-3 msk 
Tillagning 
Börja med att strimla eller skär kycklingen i önskad storlek . De ska vara ganska små bitar. Lägg i en skål kycklingen tillsammans med chilipulver och salt och blanda . Ha blandningen i kylen i några timmar . (null)

Dressingen 
Jag gör dressingen samtidigt och låter den stå i kylen. 
Ha i limeljuice, fisksås, ostronsås och chilisås och blanda .  Ha i sockret och blanda. (null)

(null)
 Skärm chili i små små skivor och lägg i och blanda ordentligt . Täck över med plastfolie och in i kylen. 

När det börjar närma sig för salladen , skär alla grönsaker i små bitar (null)

(null)

Rosta nötterna i lite olja  (null)

Sedan är det dags att fritera kycklingen. 
(null)

I en separat skål häll i ca 2-3 dl mjöl tillsammans med 2-3 tsk chilipulver och lite salt. Blanda i kycklingen och sedan ha i olja i en stekpanna och börja fritera kycklingen  (null)

Fritera i ca 5-6 min minuter eller kanske lite längre, de ska vara krispiga . 

Sedan fram med en ny stekpanna. Ha i lite olja och lägg i alla grönsaker och stek lätt. I med nötterna och sedan i med dressingen . Det ska blandas i pannan i några minuter på väldigt låg värme. Lägg sist i kycklingen.  Blanda och nu redo stt serveras .
(null)

(null)

Toppa med färsk koriander.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela