Nupurs mat

Nyttig, god, onyttig ja mat av alla slag

Shopping med mamma

Publicerad 2012-08-31 13:35:58 i

Är äntligen ledig en dag och vad är bättre än att shoppa med mor. Redan fått min födelsedagspresent av mina föräldrar så har handlat lite. En klänning från Asos, träningslinnen och en rosa liten jordglob. Nu ska vi till the hoods och kolla på saker och köpa mat.

Min nya älskling

Publicerad 2012-08-28 18:40:41 i

Nu på väg från spisningen till simningen så jag tänkte passa på att skriva några rader. Här är min nya älskling Canon EOS 600d. Jag måste bara lära mig att hantera den på rätt sätt och förstå mig på alla funktioner . Iallafall så blir det väldigt fina bilder, men det kan nog bli riktiga fina bilder om man bara vet hur man ska ta dem.

Lyckad fest

Publicerad 2012-08-27 22:29:42 i Allmänt

Det blev ju en lyckad fest i lördags men perfekt mängd människor, vi saknade dock Tanja och Rahel som inte kunde komma. Här kommer lite bilder.
 
Så vill jag tacka alla mina vänner som gav mig så pengar i present så att jag kunde köpa kameran som tog alla dessa fina bilder,  Puss på er

Bluberry lemon macaron cake and Choclate strawberry cake

Publicerad 2012-08-26 14:39:52 i Allmänt

Det har varit en väldigt konstig vecka med mycket migrän. Kanske ska jag sluta att säga att jag inte längre har migrän för det är alltid då det kommer.
Min vecka som jag hade planerat blev inte alls som jag ville. Allt bakande som skulle göras blev i sista sekunden på grund av migränen. Det var tur att jag gjorde lite sakeer redan förra veckan.
 
Som sagt så blev det 2 olika tårtot till Helenas och min födelsedags fest.  Nästa gång kanske jag inte ska göra så mycket.
 
Har följt lite olika bloggar och fått massor av inspiration och tips. Så jag bestämde mig att prova på Blueberry Lemon Macaron cake och Choclate strawberry cake.
 
Den första tårtan innehöll 2 olika bottnar. 2 bottnar med blåbär och en vaniljbotten. Hade samma  fyllning som Macaronsen jag gjode innan. Ett lager med lemoncud och två lager med swiss meringue buttercream. Utan på hade jag vanilla buttercream och macarons som dekoration.
 
 
Tårta nummer 2 var en hög tårta som innehöll 5 lager med chokladbotten och jordgubbsbotten. Fyllningarna var strawberry buttercream och choklad ganache med jorgdubbar.
 
 
 
Hade på strawberry buttercream på hela tårtan och hade på jordgubbsströssel och chokladströssel.
 
Det blev en lyckad fest med god mat och många efterrätter, alldeles för mycket av det.
 
 
Ljuset fick Helena av Mia.
 
 
 
 
 
 
 
Så här såg dessertbordet ut. Tyvärr blev Macaron tårtan lite skadad i bilen .
 
 
 
 

Ägghack med makrill

Publicerad 2012-08-22 10:54:04 i

Här kommer ytterligare en Lchf vänlig lunch som inte tar många minuter att göra. Så idag blir det min lunch.
Man behöver:
2 ägg
2 msk majonäs
Salt
Peppar
Makrill i burk
Isbergssallad
Oliver

Koka äggen så att dem är riktig hårda . Låt dem kallna en stund och hackar man dem och tillsätter majonäs, salt och peppar . Blanda ordentligt . Servera med makrill och salladen och oliverna. Riktigt gott och väldigt mättande.

Snabb lunch eller middag

Publicerad 2012-08-21 22:22:31 i

Ibland när man har bråttom så kan man faktiskt laga något snabbt och lyxigt. Som denna sena lunch jag hade idag. Gick väldigt snabbt att göra . Entrecote med Baba ganoush, stekt halloumi och isbergssallad . Om man bränner auberginen i ugnen innan så går det väldigt snabbt . Och detta är ju perfekt om man följer lchf.

Lemon curd och macaronsemon

Publicerad 2012-08-21 13:39:38 i Allmänt

I morse vaknade jag tidigt och kunde inte sova eftersom jag sov typ hela dagen igår. Så jag gjorde lemon curd och macarons. Det är till en av tårtorna jag ska göra till lördagen. Denna gång ska inga tårtor innehålla sugarpaste. Vi får väl se hur det kommer att gå med tårtorna. Om jag orkar idag så gör jag tårtbottnarna idag.
Men iallafall så gjorde jag lemoncurd som är lite svår lätta. Det är många olika steg och man måste typ göra det snabbt.
 
Jag använde detta till lemon curden:
 
  • 6 st citroner
  • 4 dl socker
  • 2 msk maizena
  • 100 g smör
  • 4 hela ägg
  • 4 äggulor
  • citronskal från 5 citroner
Jag använder lite mer socker än man ska för den blir annars ganska så sur.
 
Tror att det går bra att ha den i kylskåpet i en vecka.
 
Efter en lång tid har jag provat på att göra macarons igen. Antingen blir dem bra eller en katastrof. Denna gång blev jag ganska så nöjd.
 
 
 
 
Dem blir bäst om man låter äggvitorna stå ute i någon dag. De turkosa blev bättre eftersom dem äggvitorna stod ute i köket i en hel dag och de gula var det kalla äggvitor jag använde.
Jag har ju en macaron matta men den är inte alls så bra. Dem fastnar och svårt att få loss dem sen. Onödiga 260 kr.
 
Jag ska fylla dessa med lemoncurd och marrängkräm. Sen ska dem på en av tårtorna om jag lyckas.
 
 
Tårtan kommer jag lägga upp om några dagar så då får ni se om jag lyckades eller inte.
 

Migrän

Publicerad 2012-08-20 20:40:59 i

Jag har haft migrän sedan lördag kväll. Jobbade igår med det men stannade hemma idag. Därför har jag inte skrivit något eller lagt upp något recept . Imorgon blir det förhoppningsvis något, hoppas jag iallafall. Är fortfarande inte bra i huvudet .
Men här iallafall en bild på malai curry med räkor som jag gjorde förra helgen .

Eid lunch

Publicerad 2012-08-19 12:17:30 i

Eid mat blir det inte för mig i år. Så detta får bli min eidlunch
Köfte med avokado, isbergssallad och citron.

Ännu en tidig lördag

Publicerad 2012-08-18 07:14:16 i

Godmorgon
Ännu en tidigt lördag för mig med jobb. Är ganska så trött fastän jag var ledig igår, men på en dag blir man inte utvilad på. Önskar nu att jag började sent idag. Förhoppningsvis kommer dagen att gå fort.
Dagens första måltid kommer att bestå av turkisk yogurt med jordgubbar och ostmuffins.
Här kommer receptet på ostmuffins :
2 dl riven ost
2 dl grädde
4 ägg
Lök efter smak
Hackad paprika
Salt och peppar.

Vispa ihop alla ingredienser och lägg muffinspapper i en stor muffinsplåt och klicka ner ganska mycket i varje form. Man måste använda en muffinsplåt. In ugnen på 150 grader i ca 30 min.
Jätte enkelt att göra och mycket mättande.
Nej nu måste jag göra ordning mig.

Dresses dresses dresses

Publicerad 2012-08-17 23:27:46 i

Finns så mycket fina klänningar att jag inte ens vill gå in affärer. Vart man än går så hänger det en massa klänningar . Värst av alla är ju Zara. Jag undviker det så mycket som möjligt . Jag är inte 20 something så jag kan inte längre gå och handla en massa klänningar . Nu är jag ju 30 something så då måste man vara vuxen och avstå saker man inte behöver .
Jag har blivit ganska bra på det men kan nog bli bättre. När en klänning inte passar så blir jag ganska så glad, fast kanske mest ledsen hehe .
3 klänningar ser ni här. Den första har jag köpt . Passar perfekt till vardagen och inte dyr. Den andra ska jag beställa efter lön. Och den sista måste jag agera som en vuxen. För dyr och ska inte slösa i onödan. Men väldigt fin. Kanske blir på rea eller så skulle den säkert inte passa.
Nej nu ska jag sova och drömma om alla fina klänningar jag sett.

Min egna version av köfte

Publicerad 2012-08-17 22:07:57 i Allmänt

Nu är jag tillbaka på bloggen och jag ska verkligen skärpa mig och skriva och försöka lägga upp nya bakverk och maträtter varje dag. Vi får väl se hur det kommer att gå.
 
Nu på sista tiden har jag bakat ganska mycket och lagat mycket olika rätter, men jag hade uppehåll på några månader när jag tappade lusten helt att baka. Hade mycket annat att tänka på.
Men nu är jag här iallafall och ser också att bloggen ser annorlunda ut.
 
I söndags gjorde jag min egna version av köfte. En rätt som finns i många olika versioner och som finns i många länder. Första gången jag smakade det var när jag flyttade till stockholm 2001, då av min arabiska kompis Entesar.  Sedan har jag smakat den turkiska versionen också och sen den svenska versionen. Jag vet faktiskt inte hur orginalet ska vara, tror att den första jag smakade inte hade så mycket kryddor.
 
Så i söndags bestämde jag mig att göra mig egna version. Och till detta behöver man :
 
  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • några klyftor vitlök
  • färsk koriander
  • 1 ägg
  • spiskummin
  • chili
  • koriander, pulver
  • fiberhusk
  • salt
  • rapsolja

Eftersom jag kör lchf så använder jag fiberhusk istället för ströbröd. Finns i de flesta mataffärrer vid den glutenfria hyllan.
 
 
Blanda lök, vitlök och den färska korianden i en blender så att det blir till en len paste. Blanda alla ingredienserna tillsammans med handen så att alla kryddor kommer in i smeten. Färsen får en fin mörk färg.
 
Ta lite köttfärs och platta till dem så att de blir som tunna pannbiffar.

 
Häll i ordentligen med olja i en stekpanna eller en djup kastrull. Värm oljan ordentligen och sänk värmen sen.
 
Lägg i biffarna försiktigt och låt dem friteras ett tag innan man vänder på dem.
 
Resultatet blev så här
 
Gott att servera med en god sallad eller arabiskt tunnbröd.
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela