Nupurs mat

Nyttig, god, onyttig ja mat av alla slag

Saftiga burgare/biffar

Publicerad 2018-11-27 18:14:47 i Viktväktarna

I lördags blev jag sugen på burgare i bröd ellerbiff i bröd. Synd att jag glömde att handla hem vissa saker, det hade blivit ännu godare då. 
Gjorde bröd efter Zeinas kitchen recept och egna burgare som jag gjorde om receptet . 

Dessa burgare kan man göra till köfte och fritera men valde då den smalare vägen . 
(null)

Saftiga köttfärsbiffar/burgare

Ca 8 st
  • 500 g 5% köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  •  Chilipulver 
  • Surmek efter smak
  • Salt
  • 1 tsk bikarbonat 
  • 1/2 dl kolsyrat vatten
Det är bikarbonaten som gör att biffarna blir saftiga och mjuka.  Även när man värmer de i micron är de mjuka . 

Blanda lök och vitlök i en mixer så att det blir som en lökröra eller pasta som jag säger. 

Blanda ihop det tillsammans med övriga ingredienser och blanda ordentligt.   (null)

Gör biffarna i önskad storlek och stek helst i en grillpanna. Jag steker mina i ca 20 minuter totalt eftersom jag inte gilllar blodiga .
(null)

Jag serverade dessa i med lepine bröd. 
En portion är ca 10-12 poäng, man blir riktigt mätt på en

Lätt och enkel limpa

Publicerad 2018-11-22 02:45:49 i Bakning

Vem älskar inte hembakt bröd till soppa?  Finns nog inget godare. Jag kan lätt äta 3 skivor eller mer. 
Jag hade en period som jag bakade varannan dag. Tänkte återuppta detta .
Denna limpa är så enkel , man behöver knappt knåda degen . Det enda som tar tid är jäsningen. 
Enkel limpa 
  • 25 g jäst
  • 7 dl ljummet vatten 
  • Salt
  •  4 dl rågsikt
  • 3 dl vetemjöl  
Smula ner jästen och tillsätt vatten och salt . 
Häll k mjölsorterna och knåda ihop till en deg.  (null)

(null)

Låt degen jäsa i ca 40 min . Sätt på ugnen på 220 grader . 
När degen är klar. Gör en lång limpa . (null)

Låt limpan jäsa ytterligare 30 min. 
(null)

In i ugnen på 220 grader , först grädda i ca 15 min. Sänk värmen till 200 grader och grädda ca 25 min till. 
(null)

Låt det svalna innan servering. Ljuvligt gott med enklick smör på.

Lins och morotssoppa

Publicerad 2018-11-20 01:01:55 i Viktväktarna

Dagens middag blev en härlig stark soppa med linser och morötter. Så enkelt men så gott. Det endast som fattades var nybakat bröd. 

Lins och morotssoppa 

  • 1 dl röda linser
  • 2 rivna morötter 
  • 1/2 gul lök
  • 2 förska chilin
  • 6 msk grädde 4%
  • Salt
  • Gurkmeja
  • Färsk koriander 
  • 1/2 lime
  • Chiliflakes 
  • Vatten först 2 dl och sedan 2-3 dl till
(null)

Blanda ihop linser , morötter, chili och vatten och låt det koka på låg värme i ca 20 min tills det mjuknar.  (null)
Ta fram handmixer och mixa ihop allt . Tillsätt vatten, grädde , lime, salt, och koka i ca 10 min. Hacka ner färsk koriander. Koka i nån minut till . 
Servera med koriander och chiliflakes. Gärna med nybakat bröd. 
(null)

Tofugryta med platanos

Publicerad 2018-11-16 17:04:50 i Viktväktarna

Som ni ver så älskar jag kokbanan eller platanos som det heter också. Försöker äta det så mycket som möjligt istället för potatis. Det fungerar perfekt i  grytor . Riktgt gott måste jag säga. 
Förra veckan köpte jag tofu. Har faktiskt aldrig ätit det innan. Eftersom det är smart points mat så kom den upp på min lista . 
Då var det dags att testa det. Men vad skulle jag ha i den?  Kokbanan perfekt tänkte jag  och som gryta . Kunde inte komma på något annat .  Det gjorde inget för det blev riktigt gott och nyttigt . 

Tofugryta med platanos
  • 250g Tofu
  • 2 tsk olja
  • Halv lök
  • En platanos 
  • 2 dl ärtor
  • 6 msk matlagningsgrädde 4%
  • Koriander pulver 
  • Chili
  • Gurkmeja
  • Koriander färsk 
  • Salt 
  • Vatten
Stek löken med oljan. Lägg i kokbananen som är skivad . Lägg sedan i ärtorna . Stek en stund. 
Lägg i alla pulverkryddor . Stek en stund till och sedan häll i can2 dl vatten . Koka en stund och tillsätt grädden. Salta och koka i ca 30 min på låg värme. Sist ha i färska koriandern. 

Servera med blomkålsris.  En portion är 2 poäng.

(null)

(null)
(null)

Sockerfri äppelmos med chili och kanel

Publicerad 2018-11-14 19:59:29 i Viktväktarna

För ett tag sedan gjorde jag en väldigt god söt men stark äppelmos . Från början tänkte jag inte ha chili , kanske skulle det inte passa det söta. Men gott blev det.
Tyvärr så köpte jag svenska äpplen och inte från någon trädgård. Bara några veckor innan fick vi ta äpplen från en bekant men tog inga . Ångrade det sedan. 
Men det blir lika gott ändå. 
 
Äppelmos med chili och kanel 

  • 1 kg Ingridmarie äpplen (skalade)
  • 3 msk stevia 
  • 2 kanelstänger 
  • 3-4 torkad chili 
  • Lite vatten
  • 2-3 msk vinäger 
(null)

Koka på låg värme i ca 30 min. (null)

Mosa lire lätt med sleven. 
(null)

Med 1 kg äpplen blir det 1 liten burk med mos. 
Jag har mitt mos på Larsas yogurt. 

Tonfisk omelett a la viktväktarna

Publicerad 2018-11-13 20:19:51 i Viktväktarna

Hej
Det var några dagar sedan eller kanske mer än en vecka sedan jag skrev. Har haft mycket att göra och sedan var jag i Cambridge i några dagar. 
Igår fortsatte jag att köra viktväktarna igen efter lite mer än en veckas uppehåll . 
Idag lagade jag en god tonfisk omelett  med få smart points . 

Tonfiskomelett
  • Lök
  • Färsk chili 
  • 0,5 dl tonfisk i vatten 
  • 2 ägg
  • Riven morot 
  • Koriander 
  • Chiliflakes 
  • Salt
  • Olja till stekning 
(null)

Hacka lök, chili och koriander .
Ha i tonfisken. 
(null)
 Tillsätt äggen. 
(null)

 Blanda ordentligt  (null)

Ha morötterna , salt och chiliflakes . Vispa ordentligt.
Jag använder 1 tsk till stekning .
(null)

Stek på låg värmde i ca 5-6 minuter och vänd.

Servera till vad man vill . Jag åt denna rätt med paprika och äpple. 
(null)



Aloor chop

Publicerad 2018-11-03 05:59:39 i Bengalisk

På söndag ska vi ha lunchgäster hemma hos oss. Det kommer vara många är i våran lilla lägenhet med både många barn och vuxna. Det kommer bli huset fullt men förmodligen bra. 
Det kommer serveras bengalisk mat. Denna gång har jag även gjort bengaliska efterrätter. Jag har provat på bengaliska efterrätter förut men kanske aldrig på riktigt. Så jag stod hela fredagen och gjorde olika saker som jag kommer lägga upp här. Vi får se om jag lyckades eller inte. Måste säga att jag är ganska nöjd för att det är första gången för mig med alla saker jag gjort. 
I den bengaliska bjudningarna kan man aldrig ha bara 1 rätt . Oftast så finns det detta på 1 bjudning :
  • En risrätt (pulao)
  • En kötträtt
  • En kyckling rätt ibland 2
  • 2 fiskrätter 
  • En vegetarisk 
  • 1-2 sidorätter 
Man kan t ex inte bjuda någon på en sidorätt och ris. 
Jag har har förberett mig med 2 sidorätter . Man kan göra dessa innan och frysa in och sedan fritera innan servering . Detta för att dessa tar tid att göra. Jag gjorde aloor chop ( typ en fylld potatisbulle) och sedan en macher chop (fiskbulle) jag vet inte om man ska kalla det för bulle men det är det närmsta jag kan komma på. 

Dem tar tid att göra och processen kan bli så mycket jobbigare om potatisen är kladdig, vilket var fallet för mig . Jag tänkte visa hur jag gör aloor chop, det finns många olika varianter. 

Aloor chop (bengalisk fylld potatisbulle)

Detta behövs  till fyllningen :
  • 250 g köttfärs 
  • 2-3 lök 
  • Olja 
  • Lite rivna morötter och vitkål
  • Chilipulver 
  • Korianderpulver 
  • Spiskummin
  • Gurkmeja 
  • Vitlökspulver 
  • Salt
  • Vatten 1 dl
Potatisen: 
  • 7-9 potatisar 
  • Lök
  • Färsk koriander
  • 1 dl rostad lök
  • Spiskummin
  • Chili
  • Salt 
Panering
  • Ägg
  • Ströbröd
Börja med att koka potatisen . När det är klart , låt de svalna och kallna.

Det är viktigt att man använder 2-3 stora lök eftersom löken gör fyllningen mer saftig .

Börja med att steka köttfärsen i några i några matskedar olja.  (null)

(null)

Häll i kryddorna . Här får man välja själv hur mycket man ska ta. Jag tar minst av gurkmejan . Det behövs inte så mycket av den.  (null)

Ha sedan i morötterna och vitkålen  (null)

Nu är fyllningen klar. Och potatisen ska göras ordning.

När potatisen har kallnat, mosa den med händerna lättast eftersom det ska inte bli potatismos . Hacka löken och chilin och blanda i. (null)

Blanda i koriandern som ska hackas innan och sedan de övriga kryddorna . Häll sist i rostad lök och blada ordentligt.
(null)
 Så här ska potatisen se ut.
Gör platta små kakor  (null)
 Lägg i en 1-2 tsk fyllning  (null)

Ta en potatiskaka och lägg på och forma till ovala bollar. Denna process är väldigt jobbig om potatisen är kladdig . Då måste man tvätta händerna efter varje chop och olja in händerna .
När bollarna är gjorda så ska de paneras . Lägg dem i äggsmeten och sedan rulla i ströbrödet. Lägg upp på små tallrikar.

(null)

(null)

Nu ska dessa in i frysen och bli lite hårda så att man kan lägga alla i påsar och frysa in.

Ta ut de 2 timmar innan de ska friteras. 
Använd en djup kastrull och ca 1 liter olja och fritera de så att de blir jyllenbruna.

(null)
Här är en lånad bild från Google på hur de ser ut klara.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela