Lussebullar lussekatter
Kärt barn har många namn. Lussebullar , lussekatter, saffransbullar osv finns ju massor av olika sorter och namn. Jag har planerat att baka i några men det blev inte av. Nu efter varit sjuk i veckan så fick jag en kick att helt plötsligt baka .
Jag tänkte att jag skulle kalljäsa degen . Har aldrig gjort det innan. Men det gick alldeles utmärkt . Jag gjorde ordning degen vid 19 på kvällen och sedan bakade jag vid 2 på natten . Kunde inte somna om så det var perfekt.
Gjorde denna gång klassiska lussekatter men även saffranssnurror. Jag kan baka ganska bra men knutar är jag inget vidare på. Eller tror inte ens att jag gjort några innan.
Ganska knepigt men det gick . Det blev mini knutar.
Lussebullar
- 1 pkt jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 200 gr smör
- 2 dl socker
- 1 kryddmått salt
- 2 paket saffran
- Ca 15-16 dl vetemjöl
Smula ner jästen. Smält smöret och ha i mjölken. Det ska vara fingervarmt. Häll i vätskan tillsammans med jästen. Ha i saffranet. Blanda och ha i salt och mjöl. Knåda ordentligt .
Plasta in och ställ in i kylen . Degen kan jäsa där i några timmar.
Fylling till knutarna
- 100gr smör
- Riven mandelmassa
Efter att ha format katterna och gjort knutarna med fyllningen får de jäsa i 20 minuter till. Sätt på ugnen på 180grader.
Pensla med ägg och ha pärlsocker och russin på saffransknytarna och russin på katterna . In i ugnen tills de blir gyllenbruna .